Str. Justinian nr. 15A, zona Dorobanti Polona, Sector 2, Bucuresti

5 IDEI FALSE DESPRE IMPLANTURILE DENTARE

Interventia de inserare a implantului dentar nu este mai complicata decat o simpla extractie.

1. Procedura de inserare a implantului dentar este complicata si doare!

Interventia de inserare a implantului dentar nu este mai complicata decat o simpla extractie. Mai mult decat atat, daca volumul osos este suficient, inserarea implantului dureaza maxim 15 minute timp ce include anestezia locala si sutura. Dupa interventie se prescriu antibiotice si calmante astfel incat durerea post anestezie este minima.

2. Corpul meu nu va accepta implantul dentar

Aceasta este prima ingrijorare pe care si-o exprima pacientii mei. Poate chiar mai frecvent decat problema durerii in timpul sau dupa interventie.

Rata de success a implanturilor dentare dupa studii statistice de specialitate este de 95-98%. Aliajele de titan sunt perfect biocompatibile si au fost folosite in diverse tipuri de protezari ( de genunchi, sold etc) cu mult inainte de a fi utilizate in stomatologie. Eu incerc sa le explic pacientilor ca implanturile dentare se pot pierde nu din cauza lipsei de compatibilitate cu organismal uman , ci mult mai frecvent din cauza lipsei igienei dentare si a controalelor periodice.

Ceea ce ma conduce catre urmatorul mit fals : !!!

3. Am implant dentar, am scapat de grija dintilor si a vizitelor la dentist

Inca de la primul consult in vederea implanturilor le explic viitorilor purtatori de implant ca “ ne imprietenim pe viata”. Mentenanta implanturilor este poate si mai importanta decat interventia chirurgicala in sine. Controalele periodice la 6 luni cu radiografii de control periodic sunt vitale pentru a supraveghea evolutia implanturilor in timp, iar protocolul standard de control si igienizare periodica ne ajuta sa prevenim infectarea gingiei si a osului din jurul implanturilor, periimplantita fiind cauza numarul 1 de pierdere a implantului.

De asemenea atentionez pacientii ca “ implantul foarte rar doare”. Un implant dentar bolnav nu se manifesta ca un dinte bolnav. O banala sangerarea gingivala in jurul implantului ce poate trece neobservata poate ascunde o problema serioasa.

4. Nu e cazul sa mai spal dintii, pentru ca nu mai am dinti, am implanturi.

Cel mai frecvent cad in aceasta capcana pacientii care isi inlocuiesc toti dintii cu implanturi si cu punti sau proteze pe implant.

Indiferent ca aveti unul sau 10 implanturi igiena orala facuta acasa este esentiala.

Nu e suficient sa veniti la igienizare profesionala o data la 4-6 luni, ci poate e si mai important felul cum va curatati dintii acasa, desi pare un lucru banal.

Entuziasmul initial si interesul crescut pentru igiena orala imediat dupa protezarea implanturilor poate sa scada treptat dupa cativa ani si pacientii neglijeaza sa mai spele dintii si implanturile de doua ori pe zi cel putin, sa foloseasca ata dentara, dus bucal sau apa de gura. Astfel se explica de ce periimplantita apare dupa cativa ani de la inserarea implanturilor ce se integrasera perfect initial.

5. Am pierdut un dinte, nu trebuie neaparat sa il inlocuiesc acum. Pot sa mai aman implantul.

Momentul ideal de a inlocui un dinte pierdut cu un implant este dupa minim 2 luni de la extractie cand vindecarea osului este completa si pana la maxim un an. Osul maxilar sufera modificari ample in primul an dupa extractie, pierzand mult din volum. Dupa mai multi ani, va puteti gasi in situatia in care osul este insuficient pentru un simplu implant, fiind necesare procedure de grefe sau aditii de os, ceea ce creste costul interventiei, creste riscurile integrarii, creste perioada de vindecare si evident necesita interventii chirurgicale mai ample.

Mai mult decat atat, presupunand ca volumul de os se mentine, putem avea spatiu insuficient pentru coroanele pe implant din cauza unor deplasari ale dintilor vecini cu dintele pierdut. Modificarile de pozitie ale acestor dinti ingreuneaza protezarea implantului si, coroane pe implant realizate in pozitii deficitare, pot determina forte de masticatie puse pe implant in afara axului vertical al implantului. In timp, aceste forte pot afecta implantul si pot duce la pierderea acestuia, nu din cauza ca implantul nu a fost bine inserat sau integrat, ci din cauza ca a fost solicitat in masticatie incorect din pricina unor coroane incorect concepute.

PROGRAMARE ONLINE

!
!
!
Anuleaza