Str. Justinian nr. 15A, zona Dorobanti Polona, Sector 2, Bucuresti

ÎNTREBăRI FRECVENTE DESPRE DETARTRAJ

Întrebări și răspunsuri legate de procedurile de profilaxie dentară ce se realizează în cabinetul stomatologic.

procedurile de profilaxie dentară De-a lungul timpului am primit frecvent din partea pacienților întrebări legate de procedurile de profilaxie dentară ce se realizează în cabinetul stomatologic. Le-am notat pe cele mai comune pentru a le putea explica pe larg.

1.Ce este tartrul și cu ce mă afectează?

Tartrul este definit ca placă bacteriană neîndepărtată mecanic prin periaj, care datorită bazicității salivei, suferă un proces de mineralizare. Odată format, acesta mai poate fi înlăturat doar de către medicul dentist prin procedura numită detartraj.

Tartrul trebuie îndepărtat periodic deoarece, pe lângă senzația de dinți încărcați și miros neplăcut, reprezintă și un factor important în determinarea bolii parodontale.

2. Cum pot preveni formarea lui?

Din nefericire, formarea acestuia nu poate fi prevenită în cazul tuturor pacienților, însă printr-o tehnică de periaj corect executată și prin folosirea metodelor adjuvante ce țin de igiena orală (folosirea periuțelor interdentare sau a aței dentare) depunerea tartului va fi mult încetinită.

3. De ce tartrul se depune doar în anumite zone?

Așa cum am specificat anterior, tartrul reprezintă placă bacteriană întărită. Sunt două zone cu risc crescut de formare a tartrului. Prima este repezentată de grupul frontal inferior, pe fața lor care privește către limbă, iar cea de-a doua, de molarul 1 superior, pe fața dinspre obraz.

Are loc acest fenomen tocmai datorită îndepărtării incomplete a plăcii bacteriene din aceaste arii dar și a faptului că în zonele amintite mai sus se găsesc orificiile de deschidere ale glandelor salivare mari: sublinguale, submandibulare  respectiv parotidă. Astfel, fiind în contact în permanență cu saliva, prin pH-ul bazic al acesteia, placa bacteriană se transformă în tartru.

4. Cât de des trebuie să fac detratraj?

Frecvența ședințelor de profilaxie va fi stabilită de medicul dentist curant în funcție de cantitatea de tartru depusă. Se recomandă ca vizita la medicul stomatolog să se efectueze o dată la șase luni. Aceste vizite nu implică neapărat efectuarea unei manopere de detartraj, însă sunt foarte importante deoarece astfel se pot depista din timp alte afecțiuni ale cavității orale.
    
5. Detartajul strică smalțul dinților?

NU! Smalțul este cea mai dură structură din organismul uman iar manopera în sine este minim invazivă. Se bazează pe vibrațiile cu ultrasunete ale unei anse speciale, combinate cu un jet de apă pentru răcirea acesteia. Astfel, depozitele de tartru vor fi îndepărtate de la nivelul dinților prin desprindere, lăsând smalțul intact.

6. Este o manoperă dureroasă?

Acest lucru diferă în funcție de pacient, de cantitatea de tartru și de sensibilitatea fiecăruia. Depozitele mari de tartru implică și retracții gingivale cu expunerea rădăcinii dintelui. Rădăcina nu este acoperită de smalț, fapt ce explică sensibilatea la vibrațiile ansei și la apa folosită pentru răcire. În cazul în care această sensibilitate este foarte ridicată, se poate efectua o anestezie locală.

De asemenea, este posibil ca după sedința de detartraj să existe o ușoară sensibilitate tocmai datorită faptului că rădăcinile dinților anterior acoperite de tartru sunt expuse. Acest fenomen dispare în una sau două zile.

7. De ce imi sângerează gingiile la periaj și în timpul detartrajului?

Acest fapt este generat de inflamațiile gingivale de la nivelul zonelor ce prezintă depozite de tartru. Odată realizată igienizarea profesională, gingiile își revin la forma și volumul normal iar sângerările dispar.

8.Am restricții după această manoperă terapeutică?

În principiu nu. Însă, în cazurile în care există sensibilitate, este de preferat evitarea alimentelor prea reci sau prea calde. Totodată, pentru pacienții fumători  se recomandă o pauză de o zi de la fumat. Tutunul produce vasoconstricție locală ceea ce determină o slabă vascularizare a gingiei, împiedicând vindecarea și reatașarea acesteia.

9. Colorațiile se îndepărtează tot prin detratraj?

Colorațiile exogene prezente la nivelul dinților se îndepărtează cel mai eficient cu ajutorul aparatului de air-flow. Aceasta este de asemenea o manoperă minim invazivă inclusă în pachetul de profilaxie. Procedura presupune folosirea unei pudre de bicarbonat de sodiu, care în asociere cu apă și aer formeză un jet suficient de puternic pentru a înlătura colorațiile.

Totodată, acestă manoperă este indicată în special pacienților cu înghesuiri dentare, implanturi sau lucrări protetice, datorită faptului că îndepărtează placa bacteriană din locurile dificil de igienizat de către pacient acasă.

10. De ce se face și periaj profesional?

Manopera de igienizare mai include, pe lângă detartraj și air-flow, etapa de periaj profesional, ce presupune perierea fiecărei suprafețe dentare cu o periuță specială la o turație de aproximativ 4000 rotații/minut. Acest fapt are ca scop îndepărtarea în întregime a plăcii bacteriene de la nivel dentar dar și netezirea suprafetelor proaspăt detartrate pentru a minimiza depunerea pe viitor.

doctor Camelia Solea
În concluzie, procedurile de profilaxie dentară sunt relativ simple și minim invazive. Efectuate periodic și completate de o igienă orală corectă, ajută la menținerea unei bune sănătăți a cavității bucale.

Dr. Camelia Solea, medic dentist - profilaxie dentara, stomatologie generala.

PROGRAMARE ONLINE

!
!
!
Anuleaza