Str. Justinian nr. 15A, zona Dorobanti Polona, Sector 2, Bucuresti

STERILIZAREA IN CABINETUL STOMATOLOGIC

Abordez aceasta tema pentru ca sunt sigura ca multi dintre voi se intreaba cum se curata si se sterilizeaza instrumentarul si aparatura...

sterilizarea in cabinet stomatologicAbordez aceasta tema pentru ca sunt sigura ca multi dintre voi se intreaba , chiar daca nu ma intreaba direct , cum se curata si se sterilizeaza instrumentarul si aparatura folosite in cursul tratamentului la dentist.

Inca mai exista multi pacienti care chiar au o retinere in a merge la dentist, din cauza unor idei legate de transmiterea bolilor ca hepatita B sau C, ori a virusului HIV in cabinetul dentar.

Din pacate in mintea unora se pune semnul egal intre dentist si un salon de cosmetica din punct de vedere al metodelor de sterilizare si al normelor impuse de Directia Sanitara.

In primul rand dezinfectarea si sterilizarea sunt doua notiuni diferite, de asemenea exista instrumente care vin in contact direct cu sangele si saliva pacientului si aparate sau intrumente care nu au contact cu fluide ce pot transmite infectii, iar protocoalele de dezinfectare sau sterilizare sunt diferite.

Podelele cabinetului, suprafetele de lucru unde se prepara materilalele stomatologice, tapiteria scaunului stomatologic, manerele acestuia, masa de lucru a scaunului, furtunele aspiratorului de saliva sunt doar cateva exemple de zone unde dezinfectarea se face cu substante chimice specifice avizate de Ministerul Sanatatii, substante care prin concentratia lor si timpul de actiune sunt capabile sa distruga o gama larga de virusi (  Hepatita B, Hepatita C, HIV etc), fungi ( ex Candida) si bacterii (ex TBC). Aceste substante sunt fie pulverizate pe suprafete, fie se prezinta sub forme concentrate pentru a fi folosite la spalarea podelelor sau peretilor.

Instumentarul de lucru, frezele, acele pentru tratamente de canal sunt o categorie speciala si trec prin mai multe etape de curatare dezinfectare si sterilizare inainte sa fie folosite.

cabinet stomatologic andreea dental studioLa finalul zilei de lucru aceste instrumente sunt curatate de rezidurile mari prin frecare cu periute de sarma.

Dupa etapa de curatare macroscopica sunt din nou lasate pentru sterilizarea la rece in solutii concentrate bactericite fungicide si virulicide. Spalarea, clatirea cu apa si uscarea dupa etapa de sterilizare la rece este urmata de ambalarea in folii sigilate si sterilizarea la cald. 

cabinet stomatologic bucuresti - sterilizareMai intai, imediat dupa folosirea la pacient instrumentele sunt scufundate in lichide concentrate ce contin substante similare cu cele descrise mai sus.
Sterilizarea la 135 de grade celsius si cu vapori de apa sub presiune la 2 atmosfere se face cu un aparat numite Autoclav.

Foliile sigilate au indicatori chimici care isi schimba culoarea atunci cand se ajunge la o anumita temperatura, asftfel putem sa ne asiguram ca aparatul de sterilizare a atins temperatura de 135 de grade.

Autoclavul este verificat tehnic  periodic de firme abilitate pentru a ne asigura ca se respecta parametri normali de lucru. De asemenea autoclavul este testat si bacteriologic cu teste bacteriene ce se verifica lunar in laborator.

Atat testele bacteriologice lunare cat si inspectia tehnica periodica o data la 3 luni sunt norme impuse de Directia Sanitara pe care orice cabinet stomatologic trebuie sa le respecte.

Data ora sterilizarii, materialul sterilizat ca si numele persoanei ce face sterilizarea sunt consemnate intr-un registru de sterilizare ce este verificat de Directia Sanitara.

Tot acest protocol are menirea sa va ofere un tratament sigur lipsit de riscuri, pentru ca sanatatea Dumneavoastra este prioritatea noastra numarul 1.

PROGRAMARE ONLINE

!
!
!
Anuleaza