Str. Justinian nr. 15A, zona Dorobanti Polona, Sector 2, Bucuresti

COROANE SI INLAY-URI PRIN TEHNOLOGIA CAD CAM

Restaurarile din portelan integral  realizate prin frezarea ceramicii castiga din ce in ce mai mult teren in ultima vreme in stomatologia estetica.

Restaurarile din portelan integral  realizate prin frezarea ceramicii castiga din ce in ce mai mult teren in ultima vreme in stomatologia estetica. Ma refer aici la coroane integral ceramice sau la inlay-uri /incrustatii integral ceramice.

Procedeul de realizare a acestor restaurari este unul complex si reprezinta la ora actuala cea mai rapida si exacta metoda de a obtine restaurari ultraestetice cu o interventie minim invaziva asupra dintilor. Va voi explica pe scurt in urmatoarele randuri ce inseamna mai concret  CAD CAM adica “computer-aided design and computer-aided manufacturing”
coroane ceramice
Mai intai trebuie spus ca aceasta tehnologie presupune urmatoarele elemente:

-    dintele/dintii care vor fi restaurati
-    scanerul intraoral
-    programul in care se va face designul restaurarii
-    ceramica sub forma cuburilor de diverse dimensiuni si culori
-    unitatea care va freza cuburile ceramice
 corane ceramice
Dintele ce va fi preparat pentru coroana, fateta sau inlay ceramic se va pregati prin slefuire minim invaziv, asta insemnand ca se va reduce la minim tesutul dur dentar pentru a face loc restaurarii.
In cazul dintilor care au pulpa dentara integra se pastreaza intotdeauna vitalitatea. Nu se mai pune problema “scoaterii nervului in scop protetic” , cum se proceda de multe ori in stomatologia clasica, cand slefuirea dintilor era mult mai invaziva, afectand pulpa dentara.

In cazul dintilor care au deja un tratament de canal, in foarte multe cazuri, nu va fi nevoie de acoperirea cu coroane dentare si deci de slefuirea circumferentiala a dintelui, ci se pot face inlay-uri ceramice frezate. Aceste restaurari inlocuiesc strict ceea ce lipseste din dinte si sunt suficient de rezistente pentru a proteja un dinte devitalizat de riscul fracturii. Clasic, marea majoritate a dintilor devitalizati erau acoperiti de coroane dentare pentru a le creste rezistenta, insa astazi putem restaura multi din acesti dinti cu ajutorul inlayurilor frezate CAD CAM.
 
corane ceramice

 
Dupa preparare, dintii fie sunt scanati direct cu o camera intraorala sau amprentati clasic, iar scanarea modelului obtinut prin turnare in gips este realizata de technician in laboratorul de tehnica dentara
 
coroane ceramice


Cu ajutorul unui program special se va face proiectarea si designul  restaurarii. Precizia adaptarii restaurarii la marginile preparatiei merge pana la 15 microni datorita posibilitatii de a mari modelul tridimensional in acest program si de a vizualiza perfect toate detaliile prepararii dintelui.
 
corane ceramice
coroana ceramica

Dupa finalizarea designului se alege un cub ce ceramic de dimensiuni adecvate si de o culoare similara cu cea a dintilor pacientului. Acest cub va fi frezat in functie de tipul si dimensiunile restaurarii in 8 pana la 15 minute pentru o restaurare unidentara.

coroane ceramice


Cimentarea in cavitatea orala se face cu cimenturi adezive ce ofera o etanseitate sporita fata de cimenturile clasice datorita adeziunii chimice ce se face atat la interfata cu dintele cat si cu portelanul.

Va recomandam sa optati cu incredere pentru ceramica integrala frezata prin tehnologia CAD CAM, aceste restaurari fiind la ora actuala singurele ce va pot garanta calitate maxima si estetica in timp record.

PROGRAMARE ONLINE

!
!
!
Anuleaza